ERIKOISKAHVI

On Johan & Nyström, we assess the coffee quality by using a 100-degree scale defined by the International Coffee Organisation (SCAA). This means that the quality is assessed in the same way all over the world. Any coffee that gets over 80 points qualifies as special coffee. In order to achieve 80 points or more, there is a need for the coffee to have different attributes and the more complex flavours and flavourings the coffee has, the higher the score.

When we're going to evaluate a coffee, we'll rust it in small volumes and relatively light. This is to highlight all aspects of the coffee, including potential defects that may be concealed by darker roasting. Then cups (tasting) we have the coffee. We'll use 12 g of coffee and 200 g of water that can stand and stand for four minutes. We are continually and in a number of steps. We'll do it the first time when we decide which coffee we're going to buy in. Next, we get a sample before the coffee leaves the port of the country of origin that we are going to approve. Once the coffee has come to us at the rosteriet, we test it again to see that it has not deteriorated during transport. After we arrive at a roasting gauge that is suitable for the coffee in question, we are testing it continuously to check that the coffee tastes the way it is intended.

Our objective is that all the coffee we buy in will have at least 83 points. Well, then, what's the difference to me, do you think? The big difference is, of course, in the taste. The coffee's getting prettier and cleaner, whether you choose to drink one of our darker or brighter roasting. A relatively simple way of seeing the difference between good coffee and one of the lower quality is simply to look at the beans. Are there many injured and broken beans, or many with a different color? In that case, the quality of the coffee is usually indicated. You can also taste the coffee when it's cooled. As the staining grade can mask some defects, it may also be able to do so. It's hard to spot both good and bad flavors when the coffee is hot, but when it coolers it's easier to feel if the coffee is of high quality.

Filosofiamme

Vuonna 2004 meitä ei ollut montaa, jotka puhuivat erikoiskahvista laatuluokituksena ja Johan & Nyström oli yksi ensimmäisistä mikropaahtimoista Ruotsissa. Vuonna 2004, kun Johan & Nyström perustettiin, niin visionamme oli tehdä kahvimaailmasta parempi. Halusimme yksinkertaisesti muuttaa alan toimintamalleja. Ymmärsimme hyvin nopeasti, että esimerkiksi suurin osa Ruotsissa myytävästä kahvista oli suoraan sanottuna heikkolaatuista, alkuperämaiden tuottajille maksettiin huonosti ja kaikki kahvi mitä oli tarjolla maistui suunnilleen samalta. Noista vuosista on kuljettu pitkä matka tähän päivään ja katsoessamme taaksepäin voimme todellakin sanoa tehneemme paljon. Tänä päivänä hyvä kahvi tunnistetaan ja sitä osataan vaatia!

Lue lisää

DIRECT TRADE

Me haluamme, että yhä useammalla on mahdollisuus valita parempaa ja kestävällä tavalla tuotettua kahvia. Jotta valinnan tekeminen olisi helppoa, niin toimitusketjun läpinäkyvyys on kaiken perusta. Meidän tehtävämme on pitää huoli siitä, että läpinäkyvyyden edellytykset täyttyvät. Direct Trade -hankintamallin kautta teemme juuri tätä työtä, mutta nyt haluamme erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että mitä Direct Trade käytännössä tarkoittaa.

Lue lisää

PAVUSTA KUPPIIN

Meille on tärkeää olla mukana toimitusketjun joka vaiheessa. Korkea laatu on meillä kaiken keskiössä ja teemme jatkuvasti töitä sen nostamiseksi vielä entisestään. Kahvimme ovat aina tarkoin valikoituja ja käsin poimittuja. Ne tulevat tuottajilta, joista on tullut vuosien varrella ystäviämme. Jaamme heidän kanssaan yhteisen intohimon laadukkaaseen kahviin. Filosofiamme perustuu alkuperään, viljelijän ammattitaitoon sekä täydelliseen läpinäkyvyyteen pavusta kuppiin. Tsekkaa video aiheesta.

Lue lisää