Customer service

Ehdot

Returns & change

Pavustakuppiin

Pavustakuppiin

1. TAIMITARHA

Siemen eli kahvipapu istutetaan ravintorikkaaseen multaan kasvamaan. 3-4 kuukauden jälkeen mullasta nousee esiin hento taimi, jonka päähän on kiinnittyneenä siemen. Kahvipuun ensimmäiset lehdet työntyvät esiin huokoiseksi muuttuneen kahvipavun läpi.

2. ISTUTUS

9-15 kuukauden iässä kahvipensas on aika istuttaa sen lopulliseen kasvupaikkaan. Tässä vaiheessa kasvi on noin 30 cm korkea. Istutettu nuori pensas saa rauhassa kasvaa vahvaksi suurempien pensaiden varjossa. Se että nuori kasvi saa kehittyä rauhassa tarjoaa sille loistavat edellytykset tulla kaikella tapaa terveeksi täysikasvuiseksi kahvipuuksi. Hyvin voiva kasvi tuottaa laadukkaan sadon ja täyttää osansa paikallisessa ekosysteemissä.

3. KUKINTA

3-4 vuoden jälkeen on ensikukinnan aika. Kukinta on parin intensiivisen päivän tapahtuma. Kahvipuu on itsestään pölyttyvä ja tämän seurauksena kahviviljelmät täyttyvät jasmiininkukkia muistuttavista kukista, jotka myös tuoksuvat jasmiinille. Kukinnoista syntyy kahvimarjoja.

4. MARJOJEN KYPSYMINEN

Kahvimarjojen kypsyessä niiden sokeripitoisuus kasvaa. Kahvimarjat kypsyvät hitaasti, marja on kypsä noin 30-40 viikon päästä. Kahviteollisuudessa on edelleen valloillaan käytäntö, jossa marjoille ei anneta tarpeeksi aikaa saavuttaa täydellinen kypsyysaste. Kahvinviljelijöiden koulutus on jatkuva prosessi, jossa tavoitteena on opettaa yhteys kypsinä poimittujen marjojen ja korkealaatuisen kahvin välille. Edellä mainittua yhteyttä voidaan havainnoida sillä, että kypsät marjat ovat painavampia. Tämä on viljelijän etu, sillä vaikka meidän hankintamallissa kahvisadot hinnoitellaan laadun perusteella, niin paino määrittää luonnollisesti loppusumman.

5. KYPSIEN MARJOJEN POIMINTA

Korkealaatuisen kahvin matka alkaa käsin poiminnalla. Tämä on edellytys sille, että vain kypsät marjat poimitaan juuri oikeaan aikaan. Marjat joissa on luontaisesti korkeampi sokeripitoisuus, luovat makuprofiileja, jotka ovat täynnä luonnetta ja jännittäviä makuja. Käsinpoiminta on aikaa vievää ja kallista työtä, sillä poimijat valitsevat ainoastaan kypsät marjat. Marjat kypsyvät eri tahtiin mikä tarkoittaa sitä, että poimijat joutuvat vierailemaan samojen puiden luona 3-4 kertaa ennen kuin koko sato kypsiä marjoja on saatu talteen. Maksamme viljelijöille markkinahintaa korkeampaa hintaa kannustaaksemme heitä huolelliseen käsityöhön.

6. PROSESSOINTI

Kuori ja hedelmäliha poistetaan pulperoimalla (vrt. kuorintakone), jonka jälkeen pavut laitetaan vesialtaisiin. Luontainen sokerikerros (mucilage) fermentoituu pois vedessä. Vaihtoehtoinen käsittelytapa märkäkäsittelylle on niin sanottu eko-pulperointi. Tällöin luontainen sokerikerros poistetaan koneellisesti. Eko-pulperointi -prosessi kuluttaa vähemmän vettä. Kahvipavut pestään vielä toistamiseen puhtaalla vedellä prosessointitavasta riippumatta. Pestyt kahvit luovat makuprofiileja, jotka ovat elegantteja ja hieman hapokkaampia.

Kypsät marjat kuorineen ja hedelmälihoineen asetetaan pöydille aurinkoon kuivumaan. Marjan hedelmälihasta löytyvä luontainen makeus siirtyy kahvipapuun marjan kuivuessa. Tällä tavalla käsitellyt kahvit luovat makeita ja marjaisia kahveja. Tämä tapa käsitellä kahveja on yleinen maissa, joissa on rajoitetut mahdollisuudet käyttää puhdasta vettä, kuten esimerkiksi Etiopiassa ja Brasiliassa. Kahvin kuivattaminen auringossa on saamassa suurempaa jalansijaa maailmalla, sillä nämä kahvit ovat makuprofiileiltaan mielenkiintoisia ja tämä prosessointitapa on myös ekologisempi, sillä vedenkulutus on merkittävästi vähäisempää.

Kahvimarjan kuori ja hedelmäliha poistetaan pulperoimalla, mutta luontainen sokerikerros jätetään papujen pinnalle kuivatuksen ajaksi. Viljelijä pystyy vaikuttamaan siihen, miten paljon sokereita halutaan imeytyvän papuihin. Vähemmän sokereita, enemmän hapokkuutta. Mikäli koko luontainen sokerikerros jätetään pavun pinnalle, kutsutaan kahveja Honey- eli hunajaprosessoiduiksi. Tällaiset kahvit ovat täyteläisiä ja karamellisen makeita.

7. VALIKOIVA LAJITTELU

Korkealaatuinen kahvi vaatii tarkan lajittelun prosessointitavasta riippumatta. Tässä vaiheessa joukosta poistetaan virheelliset ja raa’at pavut. Lajittelu on osittain käsityötä ja siksi aikaa vievää. Papujen lajittelu on viljelijöiden paras tilaisuus varmistaa papujen korkea laatu ja sitä kautta saada mahdollisimman korkea hinta kahveistaan.

8. PAKKAAMINEN JA LAIVAUS

Alkuperämaan viimeinen vaihe on kahvin pakkaaminen. Raakakahvi on perinteisesti pakattu juuttisäkkeihin, mutta samalla uusia pakkausmuotoja on otettu käyttöön, jotta kahvien korkea laatu sekä tuoreus pystytään takaamaan. Uusia pakkausmuotoja ovat vakuumi- sekä grainpro - pakkaukset. Pakatut kahvit lastataan rahtikontteihin ja laivataan paahtimollemme.

9. PAAHTAMINEN

Jokaisella kahvisadolla on oma tarinansa ja luonteensa. Siksi paahdamme jokaisen erän juuri sille parhaiten soveltuvalla tavalla. Paahdamme kahvimme käsin, pienissä erissä, käyttäen eri lämpötiloja ja aikoja. Kaikki tämä tehdään, jotta kahvista saadaan täydellistä. Meidän tapaamme paahtaa kahvia kutsutaan nimellä ”Slow Roast”. Hitaasti paahtaminen houkuttelee esiin kaikki ne pienet nyanssit, joita kahvipavuista löytyy. Huolellisen työn huomaat juodessasi kahvejamme.

10. KAHVIN PAKKAAMINEN

Kahvit pakataan heti paahtamisen jälkeen. Jokainen pussi on varustettu venttiilillä, jonka ansiosta paahtamisprosessin yhteydessä syntyvä hiilidioksidi pääsee ulos pussista. Samanaikaisesti venttiili pitää hapen pussin ulkopuolella. Näin kahvi pysyy tuoreena ja säilyttää makunsa mahdollisimman hyvin.

11. JAUHAMINEN & KAHVIN VALMISTUS

Makujen kannalta parhaaseen lopputulokseen päästään, kun pavut jauhetaan juuri ennen kahvin valmistusta. Tämän lisäksi veden tulee olla puhdasta ja kylmää. Vesi lämmitetään noin 95° asteiseksi. Oikean jauhatuskarkeuden löytämiseksi on hyvä muistaa sääntö: liian hienoksi jauhettu kahvi on kitkerää ja liian karkeaksi jauhettu kahvi on maultaan vetinen. Lue lisää jauhamisesta kotisivuiltamme.