Brew guide

Espresso

Joillekin espresso on nopeasti nautittu lääke akuuttiin kofeiinivajeeseen, mutta hyvä espresso voi olla niin paljon muutakin. Toisesta ääripäästä löytyy tasapainoinen sekä miellyttävän raikas ja hapokas espresso, joka avaa ihan uuden espressomaailman kilpailuineen ja lukuisine tekniikoineen. Me rakastamme espressoa sen kaikissa muodoissa!

Tupla espresso -ohjeet:
Käytämme suhdelukua 2,25. Eli tämä tarkoittaa, että mikä määrä valmista kahvia tulee tietystä määrästä jauhettua kahvia. Suosittelemme käyttämään vaakaa kahvin mittaamisesta, mutta tarvittaessa myös asteikolla varustettu mitta ajaa asiansa. Me käytämme reseptissä 18 g kahvia, sillä se sopii täydellisesti meidän käyttämiin portafiltereihin. Tämä on siis aina laitekohtainen eli kannattaa perehtyä oman laitteen specseihin.

Kahvia: 18 g
Valmis juoma: 40 g, 93 °C  
Jauhatuskarkeus: Hieno espressojauhatus. Muista aina tarkistaa kahvin jauhatuskarkeus, kun vaihdat valmistustavasta toiseen. 
Valmistusaika: 25-30 sek uuton aloittamisesta.  


  1. Puhdas laite sekä puhdas työskentely-ympäristö on ehdoton edellytys täydelliselle espressolle. Muista siis aina tehdä huolellinen puhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen.
  2. Valuta aina työryhmästä vettä läpi 1-3 sekunnin ajan ennen kuin valmistat espresson, jotta mahdollisesti sihtiin jääneet vanhat kahvit huuhtoutuvat pois.

  3. Jauha aina kahvi juuri ennen valmistamista. Mittaaminen ja kontrolli siitä mitä koko ajan uuton aikana tapahtuu ovat ensisijaisen tärkeitä, kun pyritään tekemään täydellinen espresso kerta toisensa jälkeen. Vaaka ja ajastin ovat siis tärkeitä työkaluja.

  4. Tamppaa kahvi esim pöydän kulmaa vasten voimakkaalla ja tasaisella painalluksella. Tamppaamisessa tavoitellaan noin 12 kg painoa, joka saadaan aika hyvin sillä, että koko kropan paino on käden päällä hetken aikaa. Toki tähän vaikuttaa luonnollisesti henkilökohtainen paino.

  5. Laita kahva kiinni ja käynnistä uutto. Älä turhaan pidä kahvilla täytettyä kahvaa kiinnitettynä odottamassa, sillä työryhmän kuumuus saattaa ”polttaa” kahvin ja vaikuttaa näin kahvin makuun.

  6. Optimaalinen uuttoaika löytyy 25-30 sekunnin väliltä. Mitä pidempi valuma-aika, niin sitä enemmän kahvin makuun alkaa tulemaan mukaan kitkeriä elementtejä. Etsi rauhassa omaan makuusi parhaiten sopivat karkeudet ja uuttoajat. Mitään yhtä oikeaa tapaa valmistaa täydellinen espresso ei ole, mutta meidän resepti on oiva lähtökohta.

  7. Jos espressoa valmistetaan toistuvasti, niin suosittelemme jättämään kahvit kahvaan ja puhdistamaan sen aina ennen seuraavaa uuttoa. Jos sen sijaan espressoa valmistetaan satunnaisesti, niin suosittelemme aina käytön jälkeen puhdistamaan kahvan sekä työryhmän.

OHJEET SUODATINKAHVIN

ANNOSTELUUN

Hyvä ja toimiva ohje suodatinkahvin annosteluun on 6 grammaa kahvia desiä vettä kohden. Suodatinkahvissa, French pressissä, Chemexissä, V60:ssa sekä Aeropressissä pätee kaikissa tämä 6 gramman ohje. Alla taulukko, joka auttaa hahmottamaan kahvin ja veden suhdetta.

Lue lisää

Brew guides

Kahvinkeitin

Usein ajatellaan, että kahvinkeitin tekee sellaisen kahvin kuin se tekee eikä lopputulokseen voi juuri vaikuttaa. On kuitenkin monia juttuja joilla voit parantaa myös tavallisella kahvinkeittimellä valmistetun kahvin makua. Olemme tehneet ohjeet kolmelle eri tavalle ”virittää” kotikeitintäsi. Valitse näistä itsellesi sopivin.

Lue lisää

Brew guide

Aeropress

Täydellinen heille, jotka haluavat kompaktit välineet vaikka matkalle mukaan. Tai sitten haluat vain valmistaa todella hyvän kupillisen kahvia.

Lue lisää

Brew guide

Hario V60

Kahvimaailmassa jo lähes ikoninen suodatinkartiosarja, jonka ominaisuuksia ei suotta kiitellä. Kartion malli, tarkkaan mitoitettu reiän koko sekä kierteytetty sisäseinämä tekevät tästä varman valinnan, kun haluat täydellisen uuton.

Lue lisää

Brew guide

Espresso

Joillekin espresso on nopeasti nautittu lääke akuuttiin kofeiinivajeeseen, mutta hyvä espresso voi olla niin paljon muutakin. Toisesta ääripäästä löytyy tasapainoinen sekä miellyttävän raikas ja hapokas espresso, joka avaa ihan uuden espressomaailman kilpailuineen ja lukuisine tekniikoineen. Me rakastamme espressoa sen kaikissa muodoissa!

Lue lisää

Brew guide

chemex

Chemexillä kahvia valmistettaessa yhdistyy upeasti käytettävyys, tyylikkyys ja kannun ajaton muotoilu. Yhtä rakastettu niin ulkonäkönsä kuin ominaisuuksiensakin puolesta. Tärkeä käytännöllinen ominaisuus on se, että kahvi valmistetaan ja tarjoillaan samassa upeassa lasikannussa.

Lue lisää

Brew guide

MATCHA

Tämä ajaton ja tyylikäs juoma on nyt ottanut paikkansa makumaailman valokeilassa. Vastaavaa ei ole. Matchassa pääset nauttimaan vihreän teen lehdistä täydellisenä. Juomme matcha Classicin sekä kuumana tai kylmänä maidon kanssa. Matcha ei ole vain uskomattoman maukas, vaan myös täynnä antioksidantteja ja joitakin kaikkein terveellistä voit juoda teetä tavalla.

Lue lisää