Brew guide

Kahvinkeitin

Usein ajatellaan, että kahvinkeitin tekee sellaisen kahvin kuin se tekee eikä lopputulokseen voi juuri vaikuttaa. On kuitenkin monia juttuja joilla voit parantaa myös tavallisella kahvinkeittimellä valmistetun kahvin makua. Olemme tehneet ohjeet kolmelle eri tavalle ”virittää” kotikeitintäsi. Valitse näistä itsellesi sopivin. 

Basics

  • Tällä perusreseptillä valmistat noin kuusi kuppia kahvia. Toki sillä voi tehdä muunkin määrän kahvia, kun vain sovellat määriä oikeassa suhteessa. Tsekkaa taulukosta oikeat suhteet.
  • Käytä laadukasta suodatinjauhettua erikoiskahvia.
  • Mittaa 45 g kahvia suodattimeen eli taulukon mukaisesti se olisi noin 7,5 rkl, jos vaakaa ei ole käytössä. Vaalea- ja tummapaahtoisen kahvin painossa on pieni ero eli tummapaahtoista kahvia voit annostella puolisen ruokalusikallista ylimääräistä.
  • Täytä vesisäiliöön 7,5 dl vettä. Useimmissa kahvinkeittimissä tämä määrä vastaa ”6 kuppia” merkintää. Käytä veden kaatamiseen aina puhdasta erillistä vesikannua. Eli pyri aina välttämään keittimen oman kahvipannun käyttämistä veden kaatamiseen.

Level up

  • Punnitse kahvi tarkasti vaa´alla. Käytä 6 g kahvia 100 g vettä kohden. Vaakaa käyttämällä saat toistettua joka kerta yhtä hyvän lopputuloksen.
  • Kastele suodatinpaperi ennen kuin kaadat kahvit sinne. Esikastelu vähentää suodatinpaperista mahdollisesti kahviin tulevaa ”paperista” sivumakua. Tämä onnistuu hyvin esimerkiksi hanan alla.
  • Jos sinulla on aikaa, niin voit myös keittää kahvinkeittimestä muutaman desin vettä läpi ennen varsinaisen uuton aloittamista. Tämä vaihe huuhtelee keittimen puhtaaksi ja esilämmittää samalla lasikannun. Muista kaataa vedet pois kannusta ennen varsinaisen keittämisen aloitusta.

Home barista

  • Hanki keittiöösi kunnon kahvimylly – vastajauhettu kahvi maistuu aina parhaalle. Myllyjä on markkinoilla valtavasti eri malleja. Mieti mikä sopii parhaiten omiin tarpeisiisi. Myös käsikäyttöiset myllyt ovat hyviä, mutta isompien kahvimäärien kanssa, niillä jauhaminen voi käydä lopulta työlääksi.
  • Säädä jauhatuskarkeudeksi arviolta mannaryyniä vastaava karkeus. Älä jauha säätövaiheessa koko määrää kerralla vaan tarkista oikea karkeus pienemmällä määrällä kahvia. Liian karkeaksi jauhetun kahvin tunnistaa helposti kahvin ”laihasta” mausta. Sivuiltamme löydät myös oman oppaan jauhatuskarkeuksille.
  • Tärkein makua parantava vinkkimme on esiuutto. Eli anna veden valua kahvin päälle muutaman sekunnin ajan ja sammuta sitten keitin noin 30 sekunnin ajaksi. Menetelmää kutsutaan ”blooming” nimellä ja se korostaa makujen kehittymistä ja tekee kahvista täyteläisemmän makuisen.

Näillä meidän vinkeillä pääset loistavasti alkuun, mutta jatka tästä testailemalla pieniä muutoksia ja löydä näin juuri se itsellesi paras tapa uuttaa kahvia.


OHJEET SUODATINKAHVIN

ANNOSTELUUN

Hyvä ja toimiva ohje suodatinkahvin annosteluun on 6 grammaa kahvia desiä vettä kohden. Suodatinkahvissa, French pressissä, Chemexissä, V60:ssa sekä Aeropressissä pätee kaikissa tämä 6 gramman ohje. Alla taulukko, joka auttaa hahmottamaan kahvin ja veden suhdetta.

Lue lisää

Brew guides

Kahvinkeitin

Usein ajatellaan, että kahvinkeitin tekee sellaisen kahvin kuin se tekee eikä lopputulokseen voi juuri vaikuttaa. On kuitenkin monia juttuja joilla voit parantaa myös tavallisella kahvinkeittimellä valmistetun kahvin makua. Olemme tehneet ohjeet kolmelle eri tavalle ”virittää” kotikeitintäsi. Valitse näistä itsellesi sopivin.

Lue lisää

Brew guide

Aeropress

Täydellinen heille, jotka haluavat kompaktit välineet vaikka matkalle mukaan. Tai sitten haluat vain valmistaa todella hyvän kupillisen kahvia.

Lue lisää

Brew guide

Hario V60

Kahvimaailmassa jo lähes ikoninen suodatinkartiosarja, jonka ominaisuuksia ei suotta kiitellä. Kartion malli, tarkkaan mitoitettu reiän koko sekä kierteytetty sisäseinämä tekevät tästä varman valinnan, kun haluat täydellisen uuton.

Lue lisää

Brew guide

Espresso

Joillekin espresso on nopeasti nautittu lääke akuuttiin kofeiinivajeeseen, mutta hyvä espresso voi olla niin paljon muutakin. Toisesta ääripäästä löytyy tasapainoinen sekä miellyttävän raikas ja hapokas espresso, joka avaa ihan uuden espressomaailman kilpailuineen ja lukuisine tekniikoineen. Me rakastamme espressoa sen kaikissa muodoissa!

Lue lisää

Brew guide

chemex

Chemexillä kahvia valmistettaessa yhdistyy upeasti käytettävyys, tyylikkyys ja kannun ajaton muotoilu. Yhtä rakastettu niin ulkonäkönsä kuin ominaisuuksiensakin puolesta. Tärkeä käytännöllinen ominaisuus on se, että kahvi valmistetaan ja tarjoillaan samassa upeassa lasikannussa.

Lue lisää

Brew guide

MATCHA

Tämä ajaton ja tyylikäs juoma on nyt ottanut paikkansa makumaailman valokeilassa. Vastaavaa ei ole. Matchassa pääset nauttimaan vihreän teen lehdistä täydellisenä. Juomme matcha Classicin sekä kuumana tai kylmänä maidon kanssa. Matcha ei ole vain uskomattoman maukas, vaan myös täynnä antioksidantteja ja joitakin kaikkein terveellistä voit juoda teetä tavalla.

Lue lisää