Customer service

Ehdot

Returns & change

FRÅN PLANTA TILL KOPP

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse. 

planta till kopp 2


1. Plantskola.
 Kaffeträdet är ett resultat av en planterad kaffeböna. Den sätts i välgödslad jord för att gro. Efter 3-4 månader bildas ett skott och en planta växer upp ur jorden, med kaffebönan längst upp i toppen. Från den porösa bönan vecklas de första bladen ut.



planta till kopp 3

2. Plantering. 9-15 månader efter plantskolan sätts kaffeplantan ut på fältet. Den är nu ca 30 cm hög. Här får den växa sig stark, helst i skuggan av andra träd för att inte stressas fram. Detta sätt att odla ger i förlängningen ett mer hållbart jordbruk där både djur och växtliv trivs.



planta till kopp 4

3. blomning. Efter 3-4 år sker – på det som nu är ett träd – blomningen. Den äger rum under ett par intensiva dagar och tack vare självpollinering fylls kaffefälten av träd fulla av blom, som både doftar och ser ut som jasmin. Blommorna förvändlas därefter till kaffebär.



kaffebärets mognad

4. bärets mognad. I takt med bäretsmognad tilltar sockerhalten. Det tar 30-40 veckor för ett kaffebär att bli helt moget. Fortfarande plockas allför många av världens kaffebär när de ännu inte är riktig mogna. Mycket utbildning krävs för att få alla bönder att förstå kopplingen mellan moget bär och gott kaffe. Dessutom är ett moget bär tyngre, vilket gör att bonden får ett högre skördeuttag. 



Handplockade bär

5. Skörd av röda bär. Att handplocka bären när de är i rätt färg och mognad är en förutsättning för en riktigt god kopp kaffe. Bär med en naturligt högre sockerhalt ger smakprofiler fulla av karaktär och spännande smaker. Detta kräver dock en selektiv handplockning, vilket är tidskrävande och dyrt. Bären mognar inte samtidigt, vilket gör att plockarna måste gå tillbaka till samma träd 3-4 gånger. Vi betalar en extra premie till kaffe-bonden för att säkerställa att detta görs. 



washed coffee

6. processer. Tvättat: Skal och fruktkött avlägsnas i en så kallad ”pulper” (en skalmaskin) och bönorna läggs därefter ut i vattenfyllda bassänger. Det naturliga sockerlagret – mucilaget – fermenteras bort tack vare kontakten med vattnet. En variant av denna metod som blir alltmer vanlig – som inte är lika vattenkrävande – är maskiner som direkt avslägsnar mucilaget på mekanisk väg (s.k. ”eco-pulpers”). I båda varianterna tvättas kaffet ytteligare en gång med rent vatten. Kaffe processat med den tvättade metoden ger en ren smakprofil med elegant karaktär, och något mer profilerad syrlighet.



natural kaffe

Batural (bärtorkat): Högröda bär – med skal och fruktkött –läggs ut på bord i solen för att torka. Den naturliga sötma som finns i bärets fruktkött torkar i takt med bären in i bönorna och skapar ett sött och bärigt kaffe. Metoden är vanlig i länder med begränsat tillgång till vatten, exempelvis Etiopien och Brasilien. Metoden sprider sig idag till andra delar av den kaffeproducerade världen. Många uppskattar inte bara de smaker som den naturliga torkningen ger kaffet, utan också att den inte kräver något vatten.



pulped natural och Honey

Pulped natural & honey:
Skal ochfruktkött avlägsnas i en ”pulper” och bönorna går sedan – i sitt omgärdande sockerlager (mucilaget) – direkt upp på torkbord. Hur mycket av sockret man väljer att spara beror oftast på vilken karaktär man efterstävar. Ju mindre socker, desto klarare syra. Sparas allt mucilage på bönorna så kallas metoden för Honey och kaffet blir då fylligt och karamelligt sockersött. 


sortering kaffe

7. sortering. Oavsett processmetod kräver högkvalitativt kaffe en rigorös sortering. Här avlägsnas defekter och omogna bönor. Sorteringprocessen är delvis manuell och tidskrävande. Men det är också bästa tillfället för en bonde att säkerställa kvaliteten och få bättre betalt för sitt kaffe.8. packning & skeppning. Sista ledet i ursprunglandet är förpackningen. Traditionellt har råkaffe alltid paketerats i jutesäckar. Men på senare år har nya förpackningar dykt upp för de bättre lotterna.Här ingår både vakuum- och grainpro-förpackning (den sistnämnda en jutesäck med en innerpåse av plast). Sedan packas säckarna eller vakuumkartongerna icontainer och skeppas över haven i båt till vårt kafferosteri.



packning kaffe

8. packning & skeppning. Sista ledet i ursprunglandet är förpackningen. Traditionellt har råkaffe alltid paketerats i jutesäckar. Men på senare år har nya förpackningar dykt upp för de bättre lotterna.Här ingår både vakuum- och grainpro-förpackning (den sistnämnda en jutesäck med en innerpåse av plast). Sedan packas säckarna eller vakuumkartongerna icontainer och skeppas över haven i båt till vårt kafferosteri.



rostning kaffe

9. rostning. Varje lott kaffe kommer med sin egen story och karaktär, vilket gör att vi vill ge kaffet en unik rostning. Vi rostar vårt kaffe för hand, i små upplagor, med olika temperaturer och tider, allt för att det skall passa det aktuella kaffet bäst. Kaffet rostas enligt en metod som kallas Slow Roast. Den långsamma rostningen lockar fram alla de smaknyanser som finns i kaffebönorna, vilket märks direkt i koppen.

10. packning. Kaffet packas i tillslutna påsar direkt efter rostning. Varje påse har en ventil, som möjliggör för koldioxiden (som är en biprodukt av rostningen) att lämna påsen, samtidigt som syret hålls borta. På så sätt håller sig kaffet färskt och gott så länge som möjligt.
 

 

bryggning kaffe

11. malning & bryggning. Föratt på bästa sätt lyckas med ditt kaffe,rekommenderar vi att du maler bönorna precis innan bryggning. Använd friskt, kallt vatten – uppvärmt till runt 95° C. Tänk på att alltför finmalet kaffe lätt blirbittert medan allför grovmalet kan bli vattnigt och tunt. Läs gärna vårabrygguider för att säkerställa att du får ett riktigt gott kaffe.


Suosikit
17,90 €

500G PAPUINA - 100% ARABICA - VOIMAKAS & TUMMA

Urban Juice on luomusertifioitu kaima supersuositulle Bourbon Jungle suodatinkahvillemme. Takuuvarma fiiliksen kohottaja niin keholle kuin mielelle. Luonteeltaan voimakas. Maultaan karvaanmakea sekä aavistuksen kaakaomainen ja savuinen. Pitkä jälkimaku.

Toimii hyvin aamukahvina, iltapäiväkahvina kuin koska tahansa työpäivän aikana kun kaipaat luottokaveria, jonka seura piristää aina. Muista tarjota kollegalle myös! Toimiston pidetyin kaveri on Urban Juice. Luomukahvi, jonka maussa on voimaa sekä pitkä jälkimaku.

Lue lisää


Ilmainen toimitus ostaessaan kolmea kahvia

 Ota kahvia ensin, maksa myöhemmin

16,90 €

500G PAPUINA - 100% ARABICA - VOIMAKAS & TUMMA

Bourbon Jungle on maultaan voimakas ja makeankarvas. Kahvi on jälkimaultaan viipyilevä ja jopa hieman savuinen. Tämä kahvisekoitus on moderni tulkinta perinteisestä tummapaahtoisesta kahvista. Bourbon Jungle on kahvi jossa korkealaatuiset pavut eri maanosista, täydentävät toisiaan, luoden harmonisen tummapaahtoisen kahvin.

INFOLEHTINEN BOURBON JUNGLE

Lue lisää


Ilmainen toimitus ostaessaan kolmea kahvia

 Ota kahvia ensin, maksa myöhemmin

16,90 €

500G PAPUINA - 100% ARABICA - PEHMEÄ & TÄYTELÄINEN

Fika on täyteläinen ja pehmeä kahvi, jonka maussa on tunnistettavissa kaakaomaisuutta. Kyseessä on erityisesti perinteiseen skandinaaviseen kahvimakuun sopiva sekoitus. Tämä kahvi maistuu tutulta, mutta kuitenkin joltain paremmalta. Fika viihtyy arkena aamukahvina sekä viikonloppuna vastapaistetun korvapuustin kaverina.

 

INFOLEHTINEN FIKA

Lue lisää


Ilmainen toimitus ostaessaan kolmea kahvia

 Ota kahvia ensin, maksa myöhemmin

159 €

500G KOKONAISINA PAPUINA - 100% ARABICA

Tässä Intian länsirannikon kahvissa on siirappista makeutta sekä kypsiä ja voimakkaita makuja. Kaiken kaikkiaan ainutlaatuinen kahvi, jota maistellessa voi hyvin kuvitella miltä kahvi maistui 300 vuotta sitten, kun sitä kuljetettiin puisilla purjelaivoilla Intiasta Eurooppaan. Viikkoja kestänyt merimatka ei voinut olla vaikuttamata kahvin makuun ja ulkonäköön.

Yllätyksen aiheutti myös aikanaan Suezin kanavan valmistuminen, joka puolitti kahvin merimatkan ja samalla muutti sen ominaismakua. Nykyään merimatkan vaikutuksia jäljitellään kuivaamalla kahvia 2-3 kuukauden ajan monsuunituulia hyödyntämällä. Pitkän varastoinnin aikana kahvipavut paisuvat hieman ja saavat kauniin kullankeltaisen sävyn. Maku on jäljittelemätön.

 

INFOLEHTINEN INDIA MONSOON MALABAR

Lue lisää


Ilmainen toimitus ostaessaan kolmea kahvia

 Ota kahvia ensin, maksa myöhemmin

219 €

500G KOKONAISINA PAPUINA

Lyhenne FTO tulee sanoista Fair Trade Organic. FTO on täyteläinen espresso, jossa lempeä suklaisuus kohtaa hedelmäisen makeuden. FTO on helposti lähestyttävä espresso, herkullinen sellaisenaan ja kokemisen arvoinen myös maidon kera. Moniulotteinen ja mielenkiintoinen espresso.

FTO:ssa yhdistyvät hyvä maku, luonnonmukaisuus ja eettisyys. FTO on sekoitus arabicapapuja Etiopiasta (Yirgacheffe) ja Indonesiasta (Sumatra, Gayo-provinssi). Kahvi on viljelty täysin luonnonmukaisesti. Reilun kaupan sertifikaatti puolestaan takaa kahvinviljelijöille kohtuullisen korvauksen, sekä tukee pitkäaikaista toiminnan kehittämistä ja edistää yhteisön hyvinvointia.

Lue lisää Reilusta kaupasta www.reilukauppa.fi

 

INFOLEHTINEN FTO

Lue lisää


Ilmainen toimitus ostaessaan kolmea kahvia

 Ota kahvia ensin, maksa myöhemmin

Resedagbok -

Sumtra Gayo -spårbarhet, små mängder och hög kvalitet?

Att besöka ett land som specialkaffehandlare är något helt annat än att besöka det som turist. Lars Pilengrim, som köper in allt vårt kaffe, sade någon gång till mig: ›Att resa med kaffet är att få se vardagen.

Följ med oss