TIPS FÖR ATT BRYGGA BÄTTRE

BRYGGUIDER

RECEPT FÖR

Chemex

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

6 koppar 
45 g kaffe
750 g vatten
4-5 minuter

  1. SKÖLJ IGENOM FILTRET – För att undvika papperssmak och för att värma upp kannan. Glöm inte att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan, ett klassiskt första-gången- misstag!

  2. LÄGG NER 45 G GROVMALET KAFFE I FILTRET – Och jämna ut ytan på kaffet. Använd färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt inpå bryggningen. Använd våg för att väga både vatten och kaffe.

  3. FUKTA KAFFET MED LITE AV VATTNET – Ställ hela Chemexen på vågen och nollställ innan du börjar hälla. Var noga med att vattnet har rätt temperatur, ca 95°C. Häll sedan på 100 g vatten. Detta kommer öka smak, jämnhet och upplevelse. Allt blir bättre om du är noggrann när du brygger kaffe.

  4. RÖR RUNT I KAFFET – Tänk på varm choklad: Om man blandar chokladpulvret med all mjölk direkt så bildas det massa klumpar i drycken. Om man istället blandar ihop chokladen med hälften av mjölken, rör runt, och sedan häller på resten av mjölken så blandas allt pulver med vätskan. Samma sak vill man uppnå här med kaffet.

  5. FYLL VATTEN UPP TILL KANTEN – Nu fyller du med cirkulära rörelser upp till totalt 400 g inklusive de första 100 g vatten du använde i föregående steg. Häll i cirklar för att träffa och tränga igenom allt kaffe samt skapa en turbulens i kaffet som utvinner mer smaker.

  6. HÄLL I SAMMA TAKT SOM KAFFET DROPPAR NER I KANNAN – Man vill att kaffet ska bryggas jämnt, så fort bryggningen avstannar är den svår att kontrollera. När du nästan ser kaffet tränga igenom vattenytan är det dags att fortsätta hälla.

  7. FYLL PÅ MED RESTERANDE VATTEN – Fyll på resterande 350 g vatten, totalt upp till 750 g, med cirkulära rörelser. Precis innan kaffet har trängt igenom ytan rör du runt i kaffet med en sked. Rör i samma riktning som du hällt vattnet.

  SNABBGUIDE

  DOSERA BRYGGKAFFE

  Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.

  LÄS VÅR GUIDE

  BRYGGUIDE

  Kaffebryggare

  Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

  LÄS VÅR GUIDE

  BRYGGUIDE

  AEROPRESS

  Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

  LÄS VÅR GUIDE

  Brygguide

  Hario V60

  En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

  läs vår guide

  BRYGGUIDE

  Espresso

  För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.

  läs vår guide

  brygguide

  chemex

  Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

  läs vår guide

  BRYGGUIDE

  MATCHA

  Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.

  LÄS VÅR GUIDE