tips för att brygga bättre

Brygga Kaffe: Mått & Dosering - Perfekt Kaffe. | Johan & Nyström

Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat! Lycka till!

GRUNDEN Detta recept ger ca 2-3 koppar kaffe, brygg helst två omgångar om ni är flera!

1. KÖP FÄRSKROSTAT MALET SPECIALKAFFE så är du redan på god väg!

2. MÄT UPP 6-7 MATSKEDAR KAFFE och lägg i ditt bryggfilter. Använd lite mer om du har ett mörkrostat kaffe och lite mindre om det är ljusrostat. 

3. FYLL UPP VATTENBEHÅLLAREN med 5 deciliter vatten och knäpp på!

 

PLUSMENY

1. VÄG DITT KAFFE istället för att lita på måttet. En bra tumregel är 6-7 g kaffe per 100 g vatten, så till 500 g vatten använder du 30-35 g kaffe.  

2. ATT NOGGRANT VÄGA både kaffe och vatten skapar bästa förutsättningarna för en god kopp kaffe. 

3. VI REKOMMENDERAR att använda vita pappersfilter av hög kvalitet. Det vita pappret smakar mindre papper. 

 

EXTRA ALLT 

1. INVESTERA I EN KVARN och köp hela bönor – nymalet smakar alltid bäst!

2. MAL DITT KAFFE med en malningsgrad som gör att konsistensen liknar mannagryn. Testa att justera malningsgraden innan du ändrar mängden kaffe,
ett för grovt malet kaffe kan ofta smaka lite tunt. 

3. VÅRT BÄSTA HEMMATIPS är att starta din bryggare och låta vattnet rinna några sekunder, slå sedan av bryggaren och rör om i kaffet. Vänta ca 30 sekunder och sätt igång bryggningen igen. Detta kallas ”blomming” och ökar både smak och fyllighet på ditt kaffe!  

4. DET FINNS GENERELLA GRUNDRECEPT när man ska brygga, men halva det roliga är att experimentera sig fram för att hitta sitt eget favoritrecept! Våga prova, släpp sargen och lek!

SNABBGUIDE

DOSERA BRYGGKAFFE

Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten.

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

Kaffebryggare

Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

LÄS VÅR GUIDE

BRYGGUIDE

AEROPRESS

Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på resan eller utfkykten, eller helt enkelt bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

LÄS VÅR GUIDE

Brygguide

Hario V60

En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

läs vår guide

BRYGGUIDE

Espresso

För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker.

läs vår guide

brygguide

chemex

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

läs vår guide

BRYGGUIDE

MATCHA

Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk.

LÄS VÅR GUIDE