Kahvi | 17 g |
Vatten | 250 g 95°C |
Malningsgrad Ditting |
4,5 (lite finare än bryggmalet) |
Total bryggtid | ca. 4:00 min |
Ratio | 1:15 |
Förberedelser:
- Vik pappersfiltret och forma till en kon innan du placerar det i Hario Switch.
- Kontrollera att Switch är uppdragen = flödet är stängt.
- Lägg i 17 g malet kaffe i pappersfiltret.
- Väg eller måtta upp 250g (250ml) vatten i Hario kettle.
Bryggning:
- Vänd timglas (3 min) och starta direkt att hälla vatten.
- Häll lite vatten till att börja med så det täcker allt kaffe. Va noga att allt kaffe får vatten på sig. Snurra din Hario Switch i cirkulära rörelser i 2-3 sek så att vatten och kaffe blandas väl.
- Låt kaffet blomma en liten stund ca. 10 sek. Du kommer se små bubblor komma upp ur kaffebädden, vilket är bra. Blomningen förbättrar kaffets smak eftersom det låter koldioxid släppas ut innan vi fortsätter bryggningen. (Vid vanlig handbryggning så som v60 så blommar man längre men det kan vi bortse från då vatten och kaffe är i kontakt med varandra längre med en Hario Switch.
- Häll i resterande vatten upp till totalt 250g (250ml) i ett jämt flöde.
- Instruera gäst att tryck ner switch när timglaset runnit klart.
- Lyft av Hario switch. Kannan är nu redo att serveras.
Förklaring:
Hario Switch kombinerar pour-over och immersion-teknik genom att ge dig kontroll över när kaffet ska rinna ner, tack vare en ventilswitch. Detta möjliggör längre kontakt mellan kaffe och vatten, vilket ger en fylligare smakprofil än traditionell pour-over. Dessutom är det lätt att variera bryggtekniken och experimentera med olika extraktionstider för att justera smaken.
Dosering:
Önskas volymen ändras och justeras går det bra. Ratio kaffe till vatten är 1:15