Suodatinkahvi

Me olemme pitkään tehneet töitä BUNN ja Bonamat -suodatinkahvilaitteiden kanssa ja niistä meillä on vuosien varrelta erittäin hyvän kokemukset. Veden lämpötila pysyy näissä erittäin tasaisena, ne levittävät veden tasaisesti kahviin suodattimessa, ne ovat helppoja ohjelmoida halutuille vesimäärille ja lisäksi niiden puhtaanapito on helppoa ja yksinkertaista.

Kahvin valmistus automaattisilla keittimillä on helppoa, kun muutamat osa-alueet ovat kunnossa:

 1. Oikea määrä kahvia ja vettä: Jotta kahvi maistuu silt miltä kuuluukin, niin kahvia tulee olla oikea määrä suhteessa veteen. Suosittelemme 60 g/L eli suhteeksi tulee: 1:17. Jos esimerkiksi käytät meidän 120g valmiiksi jauhettuja kahveja, niin vesimäärä on 2 litraa. 
 2. Veden laatu: Veden laatu vaikuttaa kahvin makuun. Suosittelemme aina käyttämään vesisuodatinta (esim. Everpure). Veden kalkkipitoisuus vaihtelee eri puolilla Suomea ja kalkkipitoisilla alueilla suosittelemme erityisesti käyttämään vesisuodatinta, sillä maun lisäksi se pidenää myös laitteiden käyttöikää.  
 3. Jauhtuskarkeus: Jauhatuskarkeus määrittää sen kuinka kauan vesi ja kahvi ovat kosketuksissa, eli kuinka paljon makua kahvista veteen uuttuu. Kun käytät meidän valmiiksi jauhettuja suodatinkahveja, niin jauhatuskarkeus on aina oikea. Jos sen sijaan ostat kahvisi papuina, niin suosittelemme perehtymään oikeaan karkeuteen täällä.
 4. Veden lämpötila: Jotta kahviin saadaan optimaalinen maku, niin veden lämpötilan tulee olla oikea. Suodatinkahvilaitteissa 95 C° on maun kannalta oikea lämpötila. 
 5. Puhtaat laitteet: Suosittelemme puhdistamaan laitteet perusteellisesti viikoittain. Erityisesti huomiota tulee kiinnittää suihkupäähän, suodatinkoriin sekä termoksiin. Esim. Clean Express -puhdistusjauhe sopii hyvin edellä mainittujen osien puhdistamiseen. 

Alla vielä muutama hyödyllinen video puhdistamiseen liittyen:
BUNN SmartWAVE:


BUNN ICB:


6. Kontrollointi: Voit helposti tarkistaa, että Bunn ICB -laitteesta tulee ulos haluttu vesimäärä. Katso ohjeet tähän seuraavasta videosta: 


7. Erikoiskahvi: Kun ostat kahvia meiltä, niin kahvi on aina tuoretta ja korkealaatuista eli erikoiskahvia. Kahvin puolesta kaikki edellytykset siis täydellisen makuiselle kahville ovat olemassa, kunhan vain edellä mainitut alueet liittyen valmistamistamiseen ovat tarkistettu ja kunnossa.  .


Ohjeet suodatinkahvilaitteen käyttöön:

 1. Irrota suodatinkori. Aseta oikean kokoinen suodatinpaperi huolellisesti paikoilleen. 
 2. Avaa 120 gramman annospussi ja kaada kahvit suodattimeen. Pyöräytä kahveja niin, että asettuvat suodattimeen mahdollisimman tasaisesti. 
 3. Aseta suodatinkori takaisin paikoilleen, tarkista että termos on paikallaan ja käynnistä laite. 120g määrälle kahvia tarvitaan vettä 2 litraa. Edellä mainittua ohjetta voidaan soveltaa sekä BUNN ICB että BUNN SmartWAVE -laitteille. Jos käytössäsi on Bonamat TH-10, niin vesi kaadetaan säiliöön manuaalisesti laitteen yläosasta.  
 4. Kun kahvi on valmis, niin aseta termoksen pumppuputki takaisin paikoilleen ja sulje kansi. Termosta voi hieman pyöräytää, jotta kahvit sekoittuvat kunnolla ja maut ovat tasapainossa.
 5. Valmista aina kahvia vain tarpeeseen. Vaikka kahvi säilyykin termoksessa hyvin, niin parhaimmalta se maistuu aina tuoreena. 
 6. Muista aina maistaa kahvia ennen tarjoilua. Jokaiselle kahville on aina yksilöllinen makukuvaus, jota on hyvä käyttää referenssinä. Maistaminen on aina jossain määrin yksilöllistä, mutta tärkeää on, että maut ovat tasapainossa ja miellyttäviä.  

Mikä avuksi, jos kahvin maku ei vastaa odotuksia?

Alla muutama tavallisin virhe maussa ja miten niihin voi vaikuttaa. 

 • Kahvi on laihaa/vetistä 

  Varmista että olet annostellut oikean määrän kahvia suhteessa veteen. Jos kahvi on laihaa, niin todennäköisesti kahvia on liian vähän. Suosittelemme 60 g kahvia / 1 L vettä, eli suhde on 1:17. 

 • Kahvi on liian vahvaa

  Varmista että olet annostellut oikean määrän kahvia suhteessa veteen. Jos kahvi on vahvaa, niin todennäköisesti kahvia on liikaa suhteessa veteen. Suosittelemme 60 g kahvia / 1 L vettä, eli suhde on 1:17. 

 • Kahvi on kitkerää 

  Kahvin jauhatuskarkeus on todennäköisesti liian hieno ja näin ollen uuttoajasta on tullut liian pitkä ja kahvi on yliuuttunut. Suosittelemme säätämään jauhatusta karkeammalle, jolloin uuttoaika lyhenee. 

 • Kahvi on hapokas ja makeus puuttuu

  Kahvin jauhatuskarkeus on todennäköisesti liian karkea ja uuttoaika jää liian lyhyeksi. Suosittelemme säätämään jauhatusta hienommalle, jolloin uuttoaika pitenee.

 • Kahvissa on tunkkainen maku

  Tunkkainen ja epäpuhdas maku viittaa epäpuhtaisiin laitteisiin. Kyseessä voi olla joko laitteen suihkupää, suodatinkori tai termos. Nämä osat altistuvat toistuvasti kahvin rasvalle, jonka vuoksi säännöllinen puhdistus on perusedellytys hyvänmakuiselle kahville. Esimerkiksi Clean Express-puhdistusaine soveltuu näille kaikille osille. Muista huuhdella osat aina huolellisesti puhdistamisen jälkeen.

← vanhempi postaus

Etkö ole vielä asiakas?