Maidonvaahdotus

Juuri sopiva maitovaahto, jossa on kaikki elementit kohdillaan ei ole itsestään selvyys, vaan se vaatii osaamista ja tietämystä. Rakenteen pitää olla silkkisen kermainen ja siinä pitää olla juuri oikea määrä ilmaa mukana. Tässä osiossa käymme läpi tekniikat ja lämpötilat, joita täydelliseen maitovaahtoon tarvitaan. 

Aivan ensiksi on hyvä huomioida, että mihin juomaan maitoa lähdetään vaahdottamaan. Cappucinoon tarvitaan melko paljon vaahtoa eli maidon tilavuutta kasvatetaan vaahdottamalla noin kolmasosa. Jos vaahtoon tulee enemmän ilmaa, niin tekstuuri kärsii ja vaahtoa on vaikeampi kaataa. Sen sijaan ”lattevaahtoon” tulee vähemmän ilmaa mukaan, jolloin sen juotavuus isoksi juomaksi säilyy miellyttävänä ja helppona. 

Vinkit vaahdottamiseen?

  1. Täytä vaahdotuskannu sen koosta riippumatta noin puolilleen eli siihen kohtaan, josta kaatonokka yleensä alkaa. Valitse oikea koko sen mukaan kuinka paljon maitovaahtoa tarvitset. 
  2. Aseta höyrypilli noin sentin verran maidon pinnan alle.
  3. Kallista kannua, niin että höyrypillin varsi on lähempänä kannun reunaa kuin keskiosaa. Tavoitteena on luoda mahdollisimman nopeasti pyörre kannuun. Tämän vuoksi höyrypillin oikea kulma on erityisen tärkeä.

  4. Sitten aloitetaan. Käynnistä vaahdotus ja keskity pyörteeseen. Ensimmäisen viiden sekunnin aikana valitaan minkä tyyppistä maitovaahtoa lähdetään tekemään. Jos tehdään cappuccinoa, niin höyrypilli saa olla lähempänä pintaa, jolloin vaahtoon tulee enemmän ilmaa. Jos taas tehdään lattea, niin höyrypilli saa olla hieman syvemmällä, jolloin ilmaa tulee vähemmän.

  5. Jatka vaahdottamista kunnes vaahtoa on saatu riittävä määrä. Tilavuuden tulee kasvaa korkeintaan kolmanneksella. Seuraavassa vaiheessa höyrypilli painetaan hieman syvemmälle vaahtoon eli noin sentin verran. Oikea syvyys on tärkeä, sillä tässä vaiheessa ei haluta enää lisää kuplia mukaan vaan keskitytään ainoastaan rakenteeseen. Riittävä pyörre painaa kuplia kannun seinämää vasten ja tiivistää niissä olevan ilman ja näin tekee vaahdon rakenteesta ihanan kermaisen.   
  6. Sulje hörypilli, kun maitovaahdon lämpötila on 60-65°C. Lämpömittari on hyvä apuväline ennen kuin riittävä rutiini vaahdottamiseen on syntynyt. Hyvä sääntö on, että siinä vaiheessa kun kannu alkaa polttamaan sormia, niin riittävä lämpötila on saavutettu.

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →

Etkö ole vielä asiakas?