Hyvää espressoa päivästä toiseen

Tässä käymme läpi mihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta espresso maistuu juuri niin hyvältä kuin kuuluukin kerta toisensa jälkeen. Edellisessä kohdassa kävimme jo läpi espresson kalibroinnin, mutta on paljon muitakin kohtia joihin tulee kiinnittää huomiota

 1. Puhdasta ja siistiä: Aina espresson valmistamisen jälkeen kahva puhdistetaan ja kuivataan paperilla tai pyyhkeellä. Edellisen kahvin mahdolliset jämät kahvassa heikentävät aina uuden espresson makua. 
 2. Tasaisesti kahvaan: Kun jauhat kahvin myllystä kahvaan, niin kiinnitä huomiota, että se tulee tasaisesti siihen. Jos kahvi on epätasaisesti filter basketissa, niin se vaikuttaa espresson uuttumiseen, sillä vesi pyrkii aina läpäisemään kahvin siitä kohtaa, missä vastusta on vähiten.
 3. Tamppaus: Tamppaa jauhettu kahvi kahvaan tasaisesti ja päättäväisesti. Vakaa ja napakka tamppaus johtaa yleensä parhaaseen lopputulokseen. Muista että kahvin tamppaus ei ole voimalaji. Tärkeintä on, että kahvin pinta on kahvassa suorassa. 
 4. Kahva: Aseta kahva aina huolellisesti gruppoon kiinni. Jokainen turha liike tai kolahdus saattaa heikentää napakkaa tamppausta, joka saattaa johtaa epätasaiseen uuttumiseen. 
 5. Uuttaminen: Käynnistä uutto välittömästi, kun kahva on kiinni grupossa. Jos kahvi jää odottamaan, niin grupon kuumuus alkaa vaikuttamaan sen makuun. 
 6. Huomioitavaa: Seuraa espresson valumista. Kiinnitä huomiota:
  a. ”Channeling”. Jos kahvi valuu epätasaisesti eli välillä nopeammin ja välillä hitaammin, niin tamppaus on mahdollisesti on ole ollut riittävän tasainen.
  b. Kahvin väri. Värin tulisi pysyä suunnilleen samana koko uuton ajan eikä cremaan tulisi lopussakaan jäädä selkeästi vaaleampia läikkiä.
 7. Maku: Maistaminen on tärkein osa arviointia. Kiinnitä erityisesti huomiota hapokkuuteen, makeuteen, kitkeryyteen sekä näiden kaikkien balanssiin. Jauhatuskarkeuden ja kahvin määrän mikrosäätäminen tehdään aina jokaisen kahvin luonteen ja profiilin mukaan. Esimerkiksi jos espresso valuu 30 sekuntia on se hapokkaampaa kuin silloin, jos se valuu 25 sekuntia.

Johdonmukaisuus ja hienosäätö palkitaan aina lopulta erittäin hyvänmakuisella espressolla, joka jää varmasti asiakkaiden mieleen.  

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →

Etkö ole vielä asiakas?