Espresson kalibrointi

Tuntuuko että espresso ei ole ihan kohdillaan? Valumisaika ehkä jotain ihan muuta kuin 25-30 sekuntia. Seuraavaksi käymme kalibroinnin läpi vaihe vaiheelta.

Ensiksi on hyvä selvittää filter basketin koko. Irrota basket kahvasta. Yleensä grammamäärä lukee basketin kyljessä. Useimmiten koko on 18 tai 20 grammaa. Koko kertoo sen kuinka paljon siihen mahtuu kahvia, kun valmistetaan espresso.

Espressoa valmistettaessa mukana on kolme muuttujaa:

  1. Kuinka paljon kahvia jauhetaan kahvaan? Me kutsumme tätä: kahvia SISÄÄN.
  2. Kuinka paljon valmista espressoa tulee kuppiin. Me kutsumme tätä: kahvia ULOS.
  3. Kuinka pitkä on valuma-aika?

Suosittelemme uuttosuhteeksi 1:2,25, joka toimii täydellisesti meidän espressojen kanssa.

Eli 20 gramman basketilla numerot näyttävät seuraavanlaisilta:

  1. 20 grammaa kahvia SISÄÄN
  2. 45 grammaa kahvia ULOS
  3. Valuma-aika 25-30 sekuntia

Vastaavasti 18 gramman basketilla numerot näyttävät seuraavanlaisilta:

  1. 18 grammaa kahvia SISÄÄN
  2. 40 grammaa kahvia ULOS
  3. Valuma-aika 25-30 sekuntia

Kun asennamme espressolaitteita, niin säädämme yleensä valmiiksi valuma-ajat esiasetuksiin. Välillä on hyvä kuitenkin vaa´an avulla tarkistaa ULOS tulevan espresson määrä.


Q: Mitä pitäisi säätää, jos SISÄÄN ja ULOS tulee oikea määrä, mutta valuma-aika on esimerkiksi vain 20 sekuntia?
A: Hienompi jauhatus = pidempi valuma-aika. Eli kun kahvi on hienompaa, niin sitä enemmän läpi valuva vesi joutuu tekemään töitä valuakseen kahvasta läpi ja näin valuma-aika pitenee.

Q: Mitä pitäisi säätää, jos SISÄÄN ja ULOS tulee oikea määrä, mutta valuma-aika on esimerkiksi yli 35 sekuntia?
A: Karkeampi jauhatus = lyhyempi valuma-aika. Mitä karkeampaa kahvi on, niin sitä nopeammin se valuu kahvasta läpi.

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →

Etkö ole vielä asiakas?