MITÄ TEHDÄ KUN KAIKKI KAATUU PÄÄLLE

Teksti: Jonas Hult (käännös Ville Salo)

Tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, jos kerromme, että kuluneet pari vuotta ovat olleet suoraan sanottuna melko rankkoja. Rajoitukset ja uudenlaiseksi muodostunut arki ovat olleet haastava yhdistelmä kahvimyynnillemme. Ja tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että tulevaisuuden ennakoiminen tässä tilanteessa on lähes mahdotonta. Nämä meidän haasteemme ovat kuitenkin tuottajien haasteisiin verrattuna vielä melko siedettävällä tasolla. Kahvituottajille kulunut vuosi on ollut erittäin vaikea. Epävarmuus ja huoli on ollut kaikessa läsnä. Miten erikoiskahvipaahtimot selviävät pandemiasta? Minkälaisia sopimuksia heille tarjotaan tuleville satokausille? Saadaanko kahvi laivattua paahtimoille aikataulussa ja mihin hintaan?

Toimitusketjujen ongelmat ovat käyneet toteen dramaattisella tavalla kahvituottajille. Merikonttien heikko saatavuus, viivästykset satamissa, ei riittävästi rahtialuksia sekä merikuljetusten rajusti kohonneet hinnat. Ennen pandemiaa kenellekään tuskin olisi voinut tulla mieleenkään, että kaikki nämä skenaariot voisivat realisoitua samanaikaisesti. Jos tuottajat selviävät tästä vuodesta, niin huoli tulevasta vuodesta on jo oven takana. Mihin uskaltaa jatkossa investoida? Pitääkö jo suunniteltuja investointeja lykätä? Joudutaanko kahvia pahimmassa tapauksessa myymään jopa tappiolla?

Kuten jo kerroimme, niin pandemian aikana kahvimyyntimme on laskenut. Tämä tarkoittaa, että olemme paahtaneet suunniteltua vähemmän raakakahvia, josta taas vastaavasti seuraa, että emme tule ostamaan tuottajiltamme yhtä paljon kahvia kuin aikaisemmin. Kuluneen vuoden aikana erityisesti kolmen tietyn tuottajamme osalta kahviostot ovat laskeneet. Koska pitkäaikaiset suhteet tuottajiin, jopa yli kymmenen vuoden mittaiset, ovat aina olleet ostofilosofiamme keskiössä, niin tuntuu erittäin pahalta ilmoittaa kumppaneille odotettua alhaisemmista volyymeista. Teemme kuitenkin kaikkemme keksiäksemme ratkaisuja, joilla voimme helpottaa tuottajien tilannetta, sillä pandemian kurimus helpottaa aikanaan ja haluamme silloin taas ostaa laadukasta raakakahvia tuottajilta, jotka olemme tunteneet jo vuosia.

Yhdessä tuottajien kanssa olemme keskustelleet eri vaihtoehdoista, joilla voisimme tukea heitä ja varmistaa taloudellisen toimeentulon myös näinä haastavina aikoina. Tietenkin ostamme kaiken raakakahvin, jotka vain saamme myytyä asiakkaillemme. Ylimääräisen raakakahvin ostaminen varastoon ei pidemmällä aikavälillä hyödyttäisi ketään osapuolista. Yksi suurimmista ongelmista tuottajamaissa on lainojen järkyttävän korkeat korot. Jopa yli 15 % korot ovat tavallisia tilanteissa, joissa tuottajilla ei ole esittää vaadittuja vakuuksia. Allekirjoitettu sopimus raakakahvin ostamisesta kelpaa kuitenkin erinomaisesti vakuudeksi, joten aloitimme siitä, että pidensimme ostosopimuksiamme suoraan vuoteen 2024 asti.

Lisäksi olemme vielä soveltaneet ennakkomaksuja eli maksamme tuottajille kahvista jo nyt, joka toimitetaan meille 12-14 kuukauden kuluttua. Vaikka meidän ostomallissamme ennakkomaksut ovat muutenkin tavallisia, niin yli vuoden päähän ulottuvia ennakkomaksuja ei ole aikaisemmin käytetty.

Henkilökohtaisesti olen todella ylpeä, että pystymme ostajana venymään tällaiseen ottaen huomioon kaikki riskit, joita pitkittynyt pandemia voi vielä tuoda mukanaan. Rehellisesti sanottuna tilanne on likviditeetin kannalta kaikkea muuta kuin optimaalinen, mutta kaikki osapuolet hyötyvät tästä ja siksi tästä on Johan & Nyströmiläisenä syytä ollakin ylpeä. Tuottajille tämä on merkki jatkuvuudesta epävarmoina aikoina. Meille tämä on tapa varmistaa laadukkaan raakakahvin saaminen myös tulevaisuudessa. Asiakkaamme saavat jatkossakin parasta mahdollista kahvia juotavakseen. Kiitos kaikille asiakkaillemme! Te teette tämän mahdolliseksi ostamalla kahvejamme.
Työpaikat J&N:llä alkuperä

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →