Brew Guide: Kahvinkeitin

Usein ajatellaan, että kahvinkeitin tekee sellaisen kahvin kuin se tekee eikä lopputulokseen voi juuri vaikuttaa. On kuitenkin monia juttuja joilla voit parantaa myös tavallisella kahvinkeittimellä valmistetun kahvin makua. Olemme tehneet ohjeet kolmelle eri tavalle ”virittää” kotikeitintäsi. Valitse näistä itsellesi sopivin. 

Basics

  • Tällä perusreseptillä valmistat noin kuusi kuppia kahvia. Toki sillä voi tehdä muunkin määrän kahvia, kun vain sovellat määriä oikeassa suhteessa. Tsekkaa taulukosta oikeat suhteet.
  • Käytä laadukasta suodatinjauhettua erikoiskahvia.
  • Mittaa 45 g kahvia suodattimeen eli taulukon mukaisesti se olisi noin 7,5 rkl, jos vaakaa ei ole käytössä. Vaalea- ja tummapaahtoisen kahvin painossa on pieni ero eli tummapaahtoista kahvia voit annostella puolisen ruokalusikallista ylimääräistä.
  • Täytä vesisäiliöön 7,5 dl vettä. Useimmissa kahvinkeittimissä tämä määrä vastaa ”6 kuppia” merkintää. Käytä veden kaatamiseen aina puhdasta erillistä vesikannua. Eli pyri aina välttämään keittimen oman kahvipannun käyttämistä veden kaatamiseen.

Level up

  • Punnitse kahvi tarkasti vaa´alla. Käytä 6 g kahvia 100 g vettä kohden. Vaakaa käyttämällä saat toistettua joka kerta yhtä hyvän lopputuloksen.
  • Kastele suodatinpaperi ennen kuin kaadat kahvit sinne. Esikastelu vähentää suodatinpaperista mahdollisesti kahviin tulevaa ”paperista” sivumakua. Tämä onnistuu hyvin esimerkiksi hanan alla.
  • Jos sinulla on aikaa, niin voit myös keittää kahvinkeittimestä muutaman desin vettä läpi ennen varsinaisen uuton aloittamista. Tämä vaihe huuhtelee keittimen puhtaaksi ja esilämmittää samalla lasikannun. Muista kaataa vedet pois kannusta ennen varsinaisen keittämisen aloitusta.

Home barista

  • Hanki keittiöösi kunnon kahvimylly – vastajauhettu kahvi maistuu aina parhaalle. Myllyjä on markkinoilla valtavasti eri malleja. Mieti mikä sopii parhaiten omiin tarpeisiisi. Myös käsikäyttöiset myllyt ovat hyviä, mutta isompien kahvimäärien kanssa, niillä jauhaminen voi käydä lopulta työlääksi.
  • Säädä jauhatuskarkeudeksi arviolta mannaryyniä vastaava karkeus. Älä jauha säätövaiheessa koko määrää kerralla vaan tarkista oikea karkeus pienemmällä määrällä kahvia. Liian karkeaksi jauhetun kahvin tunnistaa helposti kahvin ”laihasta” mausta. Sivuiltamme löydät myös oman oppaan jauhatuskarkeuksille.
  • Tärkein makua parantava vinkkimme on esiuutto. Eli anna veden valua kahvin päälle muutaman sekunnin ajan ja sammuta sitten keitin noin 30 sekunnin ajaksi. Menetelmää kutsutaan ”blooming” nimellä ja se korostaa makujen kehittymistä ja tekee kahvista täyteläisemmän makuisen.

Näillä meidän vinkeillä pääset loistavasti alkuun, mutta jatka tästä testailemalla pieniä muutoksia ja löydä näin juuri se itsellesi paras tapa uuttaa kahvia.


← vanhempi postaus Uudemmat viestit →