Brew Guide: Espresso

Joillekin espresso on nopeasti nautittu lääke akuuttiin kofeiinivajeeseen, mutta hyvä espresso voi olla niin paljon muutakin. Toisesta ääripäästä löytyy tasapainoinen sekä miellyttävän raikas ja hapokas espresso, joka avaa ihan uuden espressomaailman kilpailuineen ja lukuisine tekniikoineen. Me rakastamme espressoa sen kaikissa muodoissa!

Tupla espresso -ohjeet:
Käytämme suhdelukua 2,25. Eli tämä tarkoittaa, että mikä määrä valmista kahvia tulee tietystä määrästä jauhettua kahvia. Suosittelemme käyttämään vaakaa kahvin mittaamisesta, mutta tarvittaessa myös asteikolla varustettu mitta ajaa asiansa. Me käytämme reseptissä 18 g kahvia, sillä se sopii täydellisesti meidän käyttämiin portafiltereihin. Tämä on siis aina laitekohtainen eli kannattaa perehtyä oman laitteen specseihin.

Kahvia: 18 g
Valmis juoma: 40 g, 93 °C  
Jauhatuskarkeus: Hieno espressojauhatus. Muista aina tarkistaa kahvin jauhatuskarkeus, kun vaihdat valmistustavasta toiseen. 
Valmistusaika: 25-30 sek uuton aloittamisesta.  


  1. Puhdas laite sekä puhdas työskentely-ympäristö on ehdoton edellytys täydelliselle espressolle. Muista siis aina tehdä huolellinen puhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen.
  2. Valuta aina työryhmästä vettä läpi 1-3 sekunnin ajan ennen kuin valmistat espresson, jotta mahdollisesti sihtiin jääneet vanhat kahvit huuhtoutuvat pois.

  3. Jauha aina kahvi juuri ennen valmistamista. Mittaaminen ja kontrolli siitä mitä koko ajan uuton aikana tapahtuu ovat ensisijaisen tärkeitä, kun pyritään tekemään täydellinen espresso kerta toisensa jälkeen. Vaaka ja ajastin ovat siis tärkeitä työkaluja.

  4. Tamppaa kahvi esim pöydän kulmaa vasten voimakkaalla ja tasaisella painalluksella. Tamppaamisessa tavoitellaan noin 12 kg painoa, joka saadaan aika hyvin sillä, että koko kropan paino on käden päällä hetken aikaa. Toki tähän vaikuttaa luonnollisesti henkilökohtainen paino.

  5. Laita kahva kiinni ja käynnistä uutto. Älä turhaan pidä kahvilla täytettyä kahvaa kiinnitettynä odottamassa, sillä työryhmän kuumuus saattaa ”polttaa” kahvin ja vaikuttaa näin kahvin makuun.

  6. Optimaalinen uuttoaika löytyy 25-30 sekunnin väliltä. Mitä pidempi valuma-aika, niin sitä enemmän kahvin makuun alkaa tulemaan mukaan kitkeriä elementtejä. Etsi rauhassa omaan makuusi parhaiten sopivat karkeudet ja uuttoajat. Mitään yhtä oikeaa tapaa valmistaa täydellinen espresso ei ole, mutta meidän resepti on oiva lähtökohta.

  7. Jos espressoa valmistetaan toistuvasti, niin suosittelemme jättämään kahvit kahvaan ja puhdistamaan sen aina ennen seuraavaa uuttoa. Jos sen sijaan espressoa valmistetaan satunnaisesti, niin suosittelemme aina käytön jälkeen puhdistamaan kahvan sekä työryhmän.

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →