Brew Guide: Hario V60

Kahvimaailmassa jo lähes ikoninen suodatinkartiosarja, jonka ominaisuuksia ei suotta kiitellä. Kartion malli, tarkkaan mitoitettu reiän koko sekä kierteytetty sisäseinämä tekevät tästä varman valinnan, kun haluat täydellisen uuton.

Valmistusmäärä: 4 kuppia 
Kahvia: 30 g  
Vettä: 500 g, 95 °C 
Jauhatuskarkeus: suodatinkahvijauhatus. Muista aina tarkistaa kahvin jauhatuskarkeus, kun vaihdat valmistustavasta toiseen. 
Valmistusaika: 3:30 – 4:00 min 

  1. Huuhtele suodatinpaperi kuumalla vedellä paperisen sivumaun välttämiseksi sekä V60-suodattimen ja kannun esilämmittämiseksi. Älä unohda kaataa pois kannun pohjalla olevaa vettä ennen kuin käyt tositoimiin. Tämä klassinen pikkumoka sattuu kaikille joskus.

  2. Mittaa suodattimeen 30 g kahvia ja levitä kahvi tasaisesti suodattimeen. Käytä aina mahdollisimman vastajauhettua kahvia. Suosittelemme käyttämään vaakaa sekä veden että kahvin mittaamiseen.

  3. Aseta V60 kahveineen sekä kannu vaa´an päälle ja nollaa vaaka ennen kuin alat kaatamaan vettä. Aloita uuttaminen noin 90 g:lla vettä. Nosta varovasti V60 hetkeksi irti kannusta ja tehosta kahvin ja veden sekoittumista muutamalla pyörivällä liikkeellä.

    Tässäkin pätee tavallaan sama mekanismi, kuin esimerkiksi kaakaon valmistamisessa. Jos sekoitat kaakaojauheen suoraan kaiken maidon kanssa, niin juomaan syntyy kokkareita. Jos sekoitat sen sijaan kaakaon ensin puoleen maidosta ja sitten loput maidot, niin lopputulos on tasaisempi.

  4. Anna kahvin "blooming" vaiheen kestää noin 45 sekuntia. Veden lämpötilan tulisi olla noin 95 °C. Näet kuinka kostuneen kahvin seasta nousee pieniä kuplia. Samalla kun kahvista vapautuu hiilidioksidia, niin sen maut voimistuvat. Hiilidioksidi hidastaa kahvin kaikkien aromien uuttumista veteen, joten tämä on tärkeä vaihe, kun halutaan saada kahvin mausta kaikki irti.

  5. Kaada vesi pyörivällä, rauhallisella ja tasaisella liikkeellä. Pyörivä liike voimistuu vielä lisää V60:sen sisäpinnalla olevista juovista ja johtaa tasaisempaan uuttumiseen. Kaada vesi siis myötäpäivään pyörivällä liikkeellä. Aloita liike keskeltä ja etene kohti kartion reunoja. Älä kuitenkaan uuta täysin suodattimen reunoja pitkin, sillä silloin veden kahvin kosketus jää toivottua vähäisemmäksi. Kun olet kaatanut 300 g vettä, niin keskeytä kaataminen noin 10 sekunnin ajaksi ja jatka sitten kaatamista aina 500 grammaan asti.

  6. Kun kaikki vesi on kaadettu, niin nosta varovasti V60 irti kannusta ja sekoita kahvia muutamalla pyörivällä liikkeellä. Näin kahvi asettuu tasaisesti suodattimeen ja uuttuu tarkemmin.
  7. Kun kaikki vesi on valunut kahvin läpi kannuun, niin nosta V60 sivuun ja pyöräytä kannua muutaman kerran, jotta kannussa oleva kahvi vielä sekoittuu ennen tarjoilua. Suosittelemme että kahvin annetaan jäähtyä hetken aikaa ennen juomista. Jäähtyessä kahvin kaikki upeat maut nousevat paremmin esiin.

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →