JOHAN & NYSTRÖM LÄHETYS

LONG MILES COFFEE PROJEKTI

Olemme jo vuodesta 2014 asti ostaneet kahvia Long Miles Coffeelta, joka on Ben & Cristy Carlsonin erittäin mielenkiintoinen kahviprojekti. Se sai alkunsa vuonna 2011, kun Ben ja Kristy muuttivat Burundiin ja havahtuivat miten surkeassa tilassa maan kahvituotanto oli. He tiesivät, että maan kahvissa oli potentiaalia ja kiinnostus siihen oli jo olemassa kansainvälisten kahviostajien keskuudessa. He siis perustivat Long Miles Coffeen, jotta alueen viljelijät, potentiaali ja erikoiskahvipaahtimot vuosien päästä kohtaisivat toisensa.

Meillä on tapana puhua lyhyesti ja ytimekkäästi Long Milesista. Olemme tunteneet toisemme jo pitkään ja yhteistyö on ollut molemmille osapuolille erittäin antoisaa. Aina satokauden aluksi he lähettävät meille näytteitä keskusteluidemme pohjalta ja heillä on nykyään jo erittäin hyvä käsitys, että mistä me ja meidän asiakkaamme pitävät. Kahvit ovat aina hyviä ja mielenkiintoisia, mutta aina sieltä nousee joku aivan erityisesti esille.LONG MILESIN TARINA

Tyypillistä burundilaisille pienviljelijöille on aina ollut heidän sijaintinsa vaikeakulkuisissa maastoissa. Tästä johtuen kahvit on usein myyty pilkkahintaan ostajalle, joka vaan on vaivautunut tulemaan heidän luokseen kahveja ostamaan. Tästä syystä Long Milesille on ollut ensiarvoisen tärkeää perustaa käsittelyasemansa juuri sinne missä pienviljelijätkin ovat.

2013 valmistui ensimmäinen käsittelyasema Bukeyeen. Se sijaitsee aivan Gaharo nimisen kukkulan juurella ja samat ihmiset, jotka olivat taannoin mukana rakentamassa sitä toimittavat nyt kahvejaan sinne. Rakennusprojektin aikana paikallisten kiinnostus projektia kohtaan ylitti kaikki odotukset. Uusi tapa toimia ja reilu korvaus hyvästä kahvista saivat paikalliset tuottajat liikkeelle siinä määrin, että kapasiteetti ei yksikertaisesti riittänyt kaiken kahvin käsittelyyn, jota tarjolla olisi ollut. Vuosi tämän jälkeen rakentuikin jo uusi käsittelyasema Hezaan.

Long Milesilla on myös oma pieni kahvitila nimeltään Gitwe, joka sijaitsee lähellä Hezaa. Ajatus oman kahvitilan taustalla on se, että täällä voidaan näyttää miten asioita voidaan tehdä uudella tavalla ja saavuttaa parempia lopputuloksia. Isommat satomäärät, kasvisairauksien ja tuhoeläinten torjunta sekä kahvin laadun nostaminen tärkeimpinä esimerkkeinä. 2020 ostimme pienen erän kahvia Gitwestä. Kyseessä oli upean makuinen pesty kahvi, jonka maussa oli persikkaa, mustaherukkaa ja vihreää teetä.

Nostaakseen kahvin laatua ja kasvattaakseen tuottajien motivaatiota Long Miles lanseerasi vuonna 2015 Farmer Field Schools -projektin. Ajatus projektin takana oli luoda paikallisille viljelijöille nk. mallikahvitiloja, joissa voitaisiin käytännön tasolla seurata ja näyttää miten uudistukset viljelyn saralla alkavat tuottamaan tuloksia. Long Miles jalkautui lähialueille ja alkoi aktiivisesti etsimään kahvitiloja, jotka haluaisivat lähteä mukaan projektiin. Oikeastaan ainoa kriteeri osallistumiselle oli se, että viljelee kahvia. Projektiin osallistuvien tilojen kanssa keskityttiin erityisesti kahvipuiden hoitoon, kompostointiin, rikkakasvien hallintaan, lannoittamiseen ja tuholaistorjuntaan. Vuonna 2020 Long Milesilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus tarjota paahtimoille juuri tämän projektin tuottamia kahvieriä, ja me tartuimme tietenkin tähän mahdollisuuteen. Saimme paahdettavaksemme mielenkiintoisen pestyn kahvin, jonka maussa oli vadelmaa, greippiä ja papaijaa.

Kokonaisuutena projektin toivotaan lisäävän tuottajien sitoutumista tekemiseensä sekä ennen kaikkea saavan heidät tuntemaan itsensä ylpeäksi siitä mitä he tekevät. Tämä on tärkeässä osassa siinä, että tuottajamaissa aletaan tuottamaan kahvi kestävällä tavalla niin ympäristön kuin toimeentulonkin osalta. Vähitellen viljelijät ovat nähneet, että panostukset viljelyssä maksavat itsensä ennen pitkää takaisin.

Tällä hetkellä Long Milesilla on yhteensä kolme käsittelyasemaa Burundissa: Bukeye, Heza ja Ninga. Vuonna 2017 tehtiin päätös rakentaa uusin käsittelyasema Ningaan, jonka avulla tavoitettaisiin taas lisää paikallisia tuottajia. Kun päästäisiin lähemmäksi tuottajia, niin aikaa sadonkorjuun ja käsittelyn välillä saataisiin entisestään lyhennettyä, joka taas osaltaan nostaisi kahvin laatua. Byrokraattisista haasteista johtuen rakennustyöhön päästiin vasta 2020. Meidän Burundi Ninga -kahvimme onkin yksi ensimmäisistä täällä prosessoiduista natural-kahveista.

Lue lisää Long Milesista ja tutustu mm. heidän projekteihinsa Ugandassa ja Keniassa: longmilescoffeeproject.com ja ota heidän instagram haltuun @longmilescoffee. Heillä on erityisen hieno tapa nostaa paikallisia esiin heidän sisällössään ja kuvat heidän julkaisuissaan ovat erittäin inspiroivia.