Huomenta Baton!

Entinen kollegamme ja ystävämme Linnea sai meiltä mieluisan Baton-haasteen, kun pyysimme häntä testaamaan uusia Baton-tuotteita kahden viikon ajan ja sen jälkeen jakamaan hieman fiiliksiä niiden käytöstä. Tuotesarja on täysin uusi Harion valikoimissa ja ideana on ollut muoviraaka-aineen vähentäminen jopa 50 %:lla ja sen korvaaminen kahvinporoista ja bambusta valmistetuilla raaka-aineilla.

Alkuperäinen teksti: Linnea Lerman (käännös Ville Salo)


Miten sitä aina innostuukin niin uusien pakettien avaamisesta – tulee ihan lapsuus mieleen! No ei muuta kuin paketin kimppuun. Täytyy tunnustaa, että joudun oikeasti näkemään vaivaa, jotta saan pahvisen pakkauksen lopulta auki. No avaaminen taitaa olla vielä helppoa siihen verrattuna, kun joskus yrittää pakata tuotteita takaisin alkuperäiseen pakkaukseensa. Tuntuu että onko edes mahdollista, että tämä kaikki pakkausmateriaali oli laatikossa mukana. Tuotetta avatessani tulee myös mieleeni eräs kollega, joka joskus sai uuden läppärin ja ensimmäisenä työnsi nenänsä laatikkoon ja nuuhki uuden läppärinsä tuoksua. Itse en ihan tällä tasolla ole, mutta jotain kivaa siinä aina on, kun pääsee tutustumaan uusiin tuotteisiin.

Ehkä tulevaisuudessa kestävämmät ja hyvin suunnitellut tuotteet sekä käytettyjen tuotteiden kauppa tekee sen, että uusia tuotteita ostetaan vähemmän ja niistä tulee tavallaan eksklusiivisempia.

Aina kiva saada arkeen jotain uusia pieniäkin juttuja. Joku joskus sanoi, että kun poikkeat rutiineistasi ja saat uusia muistijälkiä, niin aika kuluu aavistuksen hitaammin – ja näinhän se taitaa olla. On vielä pimeää, kun kömmin ylös sängystäni ja suljen makuuhuoneen oven perässäni. Vaikka olen jo jalkeilla, niin tuntuu että osa minusta on vielä unessa. Onneksi ei ole kiire, niin voin rauhassa starttailla aamua. Avaan radion ja ulkonakin pimeys alkaa hiljalleen saamaan aamun harmaita sävyjä. Ja nyt on sen uuden rutiinin aika – nappaan laatikon hyllyltä ja avaan sen. Ei muuta kuin aamukahvia valmistamaan! Sylinterin muotoinen suodatin tuntuu kevyeltä kädessä ja materiaali on miellyttävän tuntuista. Jotenkin ajattelinkin, että ympäristöystävällisempi materiaali voisi tuntua juuri tältä.

Uuden ympäristöystävällisemmänkin tuotteen hankinnan tulee aina perustua todelliseen tarpeeseen.

Asia joka väistämättä seuraa uusien testaamisesta on se, että vanhoista alkaa havaitsemaan puutteita, joihin ei edes osannut kiinnittää huomiota. Yksi näistä on ero kahvin maussa, kun Batonissa ei käytetä paperisuodatinta. Kahvin mausta tulee tulee jotenkin puhtaampi ja parempi. En ole varsinaisesti mikään kahviammattilainen, mutta eron täytyy varmasti liittyä siihen, että paperisuodatin blokkaa osan kahvin luontaisesta rasvasta ja tämä vaikuttaa kahvin makuun. Vastaavasti metallisesta kestosuodattimesta rasva pääsee paremmin läpi. Kieltämättä on myös ihan mukavaa, kun kahvinvalmistuksessa on yksi huomioitava osa vähemmän eli paperisuodatin. Muistan muutaman kerran saaneeni ihan kunnon sätkyn aamulla, kun olen tajunnut suodatinpapereiden olleen loppu. Eli yksi asia vähemmän muistettavana arjessa kaiken muun lomassa.

Pyjama päällä aamuhämärässä tunnen, että tästä tulee hyvä päivä.

Aamun edetessä mietin, että tästä taitaakin tulla erittäin hyvä päivä. Kahvi maistuu aivan poikkeuksellisen hyvältä. Juon itselleni tuttuun tapaan kahvin hieman jäähtyneenä. Tietenkään en halua polttaa suutani ja liian kuumana juotuna kahvin maut eivät oikein pääse vielä oikeuksiinsa. Olen aina pistänyt merkille, että hyvän kahvin maut itse asiassa vain paranevat jäähtyessään. Noin viideksi minuutiksi kun unohtaa kahvin muita juttuja tehdessään, niin hyvä tulee. Batonilla teen kahvin suoraan kuppiin – pieni jäähtyminen ja ensimmäiset kulaukset – ai että on täydellistä! Nyt voi muukin perhe jo pikkuhiljaa heräillä.

Hyvää huomenta!

/Linnea


BATON-tuotesarja edustaa Harion sitoutumista tuotannon siirtymisestä kestävämpään suuntaan. He itse ovat nimenneet projektin ”coffee problem 2050” nimellä. Ilmastokriisi tulee koettelemaan rajusti myös kahvintuotantoa tulevaisuudessa ja Hario haluaa tehdä osansa vähentämällä muovia omassa tuotannossaan. Korvaamalla muovinkäyttöä kahvinporojen ja bambun sekoituksella muovia on saatu jo vähennettyä noin 50%. Myös paperittomien suodatinvälineiden kehittämisen taustalla on ajatus raaka-aineresurssien pienemmästä tarpeesta. Mausta ei missään nimessä kuitenkaan tingitä ja itse asiassa paperittomat suodattimet tekevät erittäin hyviä kahveja. Toki nämä ovat kokonaisuuden kannalta pieniä asioita, mutta yhdessä voimme muuttaa asioita myös isommassa mittakaavassa.

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →

HARIO BATON

DRIPPER 01

DRIPPER 02

HARIO BATON