Teen historia-Kiinasta Ruotsiin

Suhteemme teehen ulottuu vielä kauemmas ajassa taaksepäin kuin kahviin, noin 3000 vuotta. Teen alkuperä ulottuu Lounais-Kiinan Yunnanin maakunnasta Koillis-Intian Assamin maakuntaan sekä Laosia ja Thaimaata ympäröiville rajoille. Näillä alueilla teepensaan tyylikkäät elliptiset teelehdet voivat kehittyä hyvin. Hennon valkoinen kukka korostaa kauniin vihreitä lehtiä, joiden rakenne on lähes nahkea. Teeplantaasilla kävellessä teepensaat ovat hieman yli metrin, mutta pensas voi tulla huomattavasti korkeammalla, jos niiden annetaan kasvaa villeinä eikä niitä hallita ihmisen kädellä. Teen kasvitieteellinen nimi on Camellia sinensis ja sen antoi Carl von Linn Ila itse.

Niin tyylikäs valkoinen tee, vihreä voinen teetä niiden elegantti umami luonne, tai oolong raikas ja ei-Juutalainen mineraali sävy. Kaikki nämä voidaan valmistaa samasta lehdestä riippuen siitä, miten niin sanottu hapetus tapahtuu. Hapetus tarkoittaa, että teelehdet reagoivat hapen kanssa. (Maku riippuu myös käytetyn teepensaan lajikkeesta, eri lajikkeet korostavat eri makuja.) On teetä kaikkialla spektrissä, alkaen 0-100% hapettumista. On tärkeää huomata, että se ei ole kysymys spontaanista hapettumisesta ilman, että ne tapahtuvat hyvin kontrolloiduissa muodoissa. Hieman yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että vihreä ei hapetu lainkaan, valkoinen on luonnollisesti hapettunut ( 7-8 %), eri oolongit vaihtelevat noin 10-80% hapettumisen ja musta on noin 100% hapettunut.

Valitettavasti se ei ole niin yksinkertaista, että vain hapettumisen määrä määrittää teen luonteen, mutta sillä on keskeinen rooli. Teen valmistaminen on kiinteää käsityötä parhaiden lehtien poimimisesta teemestari pitää teetä valmiina haudutettavaksi. Silloin teemestari on ottanut huomioon muun muassa kuivaamisen, valssauksen ja kuumentamisen. Juuri lisäosat ovat tärkeitä teen lopullisen luonteen kannalta.

Katsotaanpa tarkemmin eri teelajeja.

Musta-tämä tunnemme parhaiten aamulla oksa muodossa erilaisia aamiaissekoituksia. Ne ovat tunnetusti varsin runsasmakuisia. Ei kannata jättää kokeilematta arvostetuimpia mustia teelaatuja, kuten Darjeelingia ja Yunnan Goldia.

Valkoinen - tämä tyyppi on kuuluisa yksinoikeus ja eleganssia. Monta kertaa valitset vain alkuun versoja, jota kutsutaan myös pekoe, kuten kiinalainen tee Bai Hao Yin Zhen. Tähän teetyyppiin otetaan vielä julkistamattomat silmut teepensaasta. Niitä arvostetaan niiden rikas eleganssia ja monimutkaisuus.

Vihreä-tämä on luultavasti aliarvostetuin tee, monet ihmiset eivät pidä siitä, koska he hauduttavat sitä väärällä tavalla. Valitettavasti vihreä tee yhdistetään usein tylsän kitkerään ja väsyneeseen ruohomaiseen luonteeseen, mutta se voi tarjota niin paljon muutakin: voisuutta, umamin sävyjä ja täyteläisyyttä. Esim. klassinen pitkä Jing tai tuore Japanilainen sencha.

OOLONG - tämä asettaa Teemestarin taidot koetukselle. Oolong tunnetaan hyvin monimutkaisesta valmistusprosessistaan. Kevyempi hapettunut oolong antaa tyylikäs mineraali sävyjä, kun taas pidempi hapettuminen antaa tummempi oolong ominaista hieman suurempi elin ja monta kertaa hedelmäinen koskettaa.

at alkuperä

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →