Förutom att Linn är vår gamla kollega och kaffenörd deluxe, är hon dessutom vinnare av hela Sverige bakar. Så vem ber man om ett recept som innehåller kaffe? Linn Utbult, förstås. Garanterat att det kommer bli gott.
Vi rekommenderar vårt julkaffe i smörkrämen – rund, fyllig smak som lyfter chokladen fint.
En maffig chokladkaka full av smak – sötma, lite sälta och en försiktig hetta från cayenne. Saftig botten, krämig kaffesmörkräm och en topp av kaffebönor och flingsalt. Bäst efter en natt i kylen.
Recept av Linn Utbult – saltsomsocker.se


Chokladkaka med kaffe & chokladsmörkräm
Du behöver
-
200 g mörk choklad
-
3 ägg
-
100 g smör
-
1 ½ dl strösocker
-
1 ½ dl ljust muscovadosocker
-
1 dl vetemjöl
-
1 msk kakao
-
½ tsk salt
-
½ tsk cayennepeppar
Kaffesmörkräm
-
½ dl nybryggt, avsvalnat julkaffe
-
150 g rumsvarmt smör
-
100 g mörk choklad
-
2 ½ dl florsocker
-
1 nypa salt
Garnering
-
Kaffebönor
-
Flingsalt
Så här gör du
-
Sätt ugnen på 175°C. Klä en springform (24 cm) med bakplåtspapper.
-
Hacka och smält chokladen över vattenbad (eller försiktigt i mikro). Tillsätt smöret och rör till en slät blandning. Låt svalna något.
-
Vispa ägg, strösocker och muscovado tills sockret löst sig. Vänd ner choklad–smörblandningen.
-
Sikta i vetemjöl, kakao, salt och cayenne. Vänd ihop till en jämn smet.
-
Häll i formen och grädda ca 20 min – kakan ska vara lite dallrig i mitten. Låt svalna och kyl gärna över natten.
-
Smörkräm: Smält chokladen och låt svalna lätt. Vispa smöret fluffigt med kaffe och florsocker. Vänd ned chokladen och en nypa salt till en helt slät kräm.
-
Bred krämen över kakan. Toppa med kaffebönor och flingsalt (och ätbara blommor om du vill).








