Flat White - En modern klassiker på kaffemenyn

Har du inte redan testat en Flat White så är det verkligen dags att göra det. Flat White är en kaffevariant som kommit att ta världen med storm och som idag serveras på alla caféer värda namnet. Till skillnad från de flesta andra kaffedrinkar så kommer en Flat White vare sig från Italien, Frankrike eller Spanien.

Faktum är att Europa är helt bortkopplat från denna ljuvliga dryck och att det istället handlar om ett ursprung från Australien - eller Nya Zeeland. Just det, det handlar om ett klassiskt bråk på samma sätt som USA och Italien bråkar om vem som var först med Kaffe Latte. Gällande det senare så finns en klar vinnare i form av Italien som var före USA med några hundra år - men vad gäller Flat White recept och var den först uppfanns har inte samma självklara svar. Vissa (australiensare) hävdar Australien medan andra (Nya Zeeländare) hävdar Nya Zeeland.

Vi nöjer oss med att konstatera att den utan tvekan kommer från Oceanien och att den smakar fantastiskt.

 

Flat White vs Latte

Vi nämnde ovan latte och som ännu en liten tvist så finns det väldigt många likheter mellan en Flat White och en Kaffe Latte. Vissa vill hävda att det handlar om samma dryck, men där har man definitivt fel: båda är lika varandra - men det finns även tydliga skillnader.

En Flat White - en äkta sådan - görs med Ristretto och med varm mjölk. En Latte å sin sida görs med espresso och med varm, skummad mjölk. Den senare serveras dessutom i större glas. Ser man till Ristretto så är det en mer koncentrerad espresso som även bjuder på lite sötare smak - detta, i kombination med att mjölken hälls fritt i kaffet - gör att en Flat White behåller sin sammetslena konsistens och smak.

 

Flat White hemma - så gör du

Smaken kan även beskrivas som lite djärvare och mer nötig än vad fallet är med en latte - även om man adderar mer mjölk än brukligt så ger en Flat White ett litet skönt bett som man aldrig får av en len och mjuk latte. Det finns således skillnader mellan dessa drycker och klart står att många redan föredrar en Flat White då denna känns lite mer vuxen att dricka.

Flat white hemma? Inga problem! Flat White innehåll har vi redan nämnt - ristretto och varm mjölk - men om du vill göra en egen hemma så kan du även använda vanlig espresso. I så fall så tar du med fördel en dubbel sådan.

Häll denna dubbel espresso i en mugg och börja därefter att värma mjölk i en kastrull. Den ska ha en temperatur om 65 grader och därefter så häller du den - nära kanten i syfte att undvika bubblor - ner i kaffet. Tänk på att mjölken ska vara varm, men inte skummad. Nu är det bara att hälsa din nya favorit välkommen in i ditt liv. Har man provat en Flat White så är det lätt att det snabbt utvecklas till ett beroende.

 

Beställ kaffe som passar Flat White här!


FAQ - Flat White


Vad betyder Flat White?

Ordagrant översatt så betyder det "platt vit". Vilket är svårt att relatera till, men man kan åtminstone beskriva en Flat White genom att säga att det är en kaffedryck som befinner sig ungefär mittemellan en Cappuccino och en Kaffe Latte rent smakmässigt.

Vad innehåller Flat White kaffe?

En Flat White innehåller espresso - dubbel - eller helst ristretto och varm mjölk som inte blivit skummad - som vid exempelvis en latte. Blandningen ger en sammetslen konsistens och en smak som har en nötig, lite djärv karaktär. En klar favorit hos många som tycker att Latten är lite för mjölkig.

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →