CAFÉ LATTE - RAKASTETTU KAIKKIALLA MAAILMASSA

Coffee Latte, caffelatte tai Café Latte. Nimiä on monia, ja käytitpä mitä tahansa, yksi asia on selvä: juomasta on tullut menestys kaikkialla maailmassa. Kysymys kuuluu, mistä kaikki alkoi?

Kahvilatteen liittyy mielenkiintoinen kiista, ja se johtuu siitä, että eräs kahvila Berkeley, Kaliforniassa väitti keksineensä juoman. Tämä tapahtui 50-luvun puolivälissä, ja väite herätti lähes välittömästi vastustusta - ilmeisistä syistä. Euroopassa kahvia, jota me kutsumme latte-kahviksi, oli tarjottu noin 50 vuotta ennen kuin tämä amerikkalainen kahvila "keksi" juoman uudelleen.

CAFÉ LATTE - ITALIASTA, USA:STA OMAKSUTTU.
Café latte on italialainen juoma, jossa kahvi sekoitetaan rasvattomaan maitoon - juoma, joka keksittiin samoihin aikoihin kuin höyrykäyttöiset espressokoneet. Höyryn ansiosta maitoa oli helppo lämmittää ja vaahdottaa ja myös tarjoilla espressoa liian voimakkaana pitäneille vieraille hieman makeampaa ja pyöreämpää juomaa. Esimerkiksi kahvilattea pidettiin täydellisenä juomana lapsille (!) tarjoiltavaksi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lattekahvi ei ole läheskään uusi asia, ja kuten tavallista, juoman kehto on Italiassa.

Entä Yhdysvalloissa? Tässä yhteydessä on annettava tunnustusta edellä mainitulle Berkeley ja Starbucks-kahvilalle. He jättivät etuliitteen Coffee pois ja käyttivät Lattea vain nimenä ja tarjoilivat juomaa isommissa kupeissa. Versiollaan - joka eroaa melkoisesti italialaisesta kahvilatteesta - Starbucks on luonut yhden maailman suosituimmista kahvijuomista, ja se on suurelta osin vastuussa konsernin menestyksestä. 

Jos käyt Starbucksissa ja tilaat latten, saat jättimäisen kupin, jonka sisällöstä leijonanosa on maitoa. Jos taas menet tavalliseen italialaiseen kahvilaan, saat latten, jossa on espressoa, rasvatonta maitoa ja äärimmäisen paljon rakkautta. Jos kuitenkin tilaisit latten tässä italialaisessa kahvilassa - no, saisit lasillisen rasvatonta maitoa. Latte, kuten varmaan jo tajusitkin, tarkoittaa maitoa italiaksi.

MITEN TEHDÄ CAFÉ LATTE KOTONA
Yleinen kysymys on, miten tehdä café-latte kotona. Pitääkö kahvilatten maidon olla erityistä vai toimiiko tavallinen kaupasta ostettu maito? Tarvitsetko todella espressokoneen? Yksinkertainen vastaus on kyllä, tarvitset, mutta katsotaanpa, emmekö keksi joitakin niksejä.

Jos aloitamme maidosta, valitse vain suosikkimaitotyyppisi. Jos sinulla ei ole espressokonetta kotona ja voit höyrystää maitoa, voit lämmittää sen liedellä tai mikroaaltouunissa ja sitten joko vatkata sitä sellaisella pienellä sähkövatkaimella tai kaataa sen lasipurkkiin, kiristää kannen todella tiukasti ja ravistaa, ravistaa, ravistaa.

Kahvi on kaikkein tärkeintä, ja reseptin mukaan pohjana pitäisi olla espresso. Jos sinulla ei ole espressokeitintä, voit ostaa pienen moka-pannun. Se on klassinen vanha italialainen kattila, jonka laitat suoraan liedelle ja keität siitä vahvaa pientä kahvia, joka muistuttaa espressoa. Pahimmassa tapauksessa ja jos sinulle kelpaa se, että siitä ei tule cappucino kuten kahvilassa, voit ottaa keitettyä kahvia. Kaiken tämän jälkeen tässä on kahvilatten resepti:

1. Keitä kaksinkertainen espresso (tai vastaava). Sitä pitäisi olla noin 40 grammaa, mikä on noin 4 cl. Kaada korkeaan lasiin. 
2. Höyrytä tai kuumenna maito. Jos et voi höyrystää, voit lämmittää maitoa kattilassa ja vatkata sen sitten vaahdoksi. Maidon tulisi olla noin 65 asteen lämpötilassa. 
3. Kaada kuuma maito espresson päälle ja nauti. Jos et ole höyrystänyt maitoa, ei ole paljon mahdollisuuksia, että saat mitään latte-taidetta, joten silloin mittasuhteiden pitäisi olla enemmänkin kohdallaan. Jos katsot oikeaa kahvilattea, siinä pitäisi olla noin 20 % kahvia sekoitettuna 60 %:iin kuumaa maitoa ja päälle 20 % rasvatonta maitoa.

Onnea, ja jos et saa sitä oikein, tule johonkin myymäläämme, niin teemme sinulle oikean caffe latten! Ja jos olet investoinut espressokoneeseen, suosittelemme lämpimästi, että osallistut jollekin kurssillemme, jossa käymme läpi sekä teoreettiset perusteet että käytännön asiat parhaan latten valmistamisesta!


FAQ - CAFÉ LATTE

MITEN VALMISTETAAN CAFÉ LATTE?

Café latte valmistetaan ottamalla kupillinen espressoa ja lisäämällä siihen kuumaa - höyrytettyä - maitoa ja sen jälkeen rasvatonta maitoa. 20 % juomasta on kahvia, johon on sekoitettu 60 % kuumaa maitoa ja 20 % rasvatonta maitoa.

MIKÄ ERO ON CAFÉ LATTEN JA CAPPUCCINON VÄLILLÄ?

Sekä café latte että cappuccino sisältävät kuumaa ja rasvatonta maitoa sekä espressoa. Erona on se, että cappuccinossa käytetään pienempää määrää kuumaa maitoa eli suhteessa enemmän kahvia, mikä antaa luonnollisesti selkeämmän kahvin maun. Samankaltaisuudet ovat kuitenkin silmiinpistäviä, ja maallikon voi olla vaikea erottaa juomia toisistaan.

MITÄ CAFÉ LATTE SISÄLTÄÄ?

Kahvi latte sisältää maitoa - osittain kuumaa ja osittain vaahdotettua - ja espressoa.

MITEN CAFÉ LATTE VALMISTETAAN KOTONA?

Jos sinulla ei ole espressokonetta ja jotain, jolla voit höyrystää - ja vaahdottaa - maidon, voit käyttää esimerkiksi moka-pannua. Kaada kahvi korkeaan lasiin, kuumenna maito 65 asteeseen ja vatkaa osa siitä vaahdoksi. Kaada kuuma maito lasiin ja lisää lopuksi vaahdotettu maito. Melkein kuin kahvilassa!

KUINKA PALJON KAHVIA ON CAFÉ LATTE KAHVISSA?

Perusresepti on kaksinkertainen espresso, eli 40-43 g. Kahvilatteesta noin 20 % on kahvia. Voit tietysti kokeilla ja ottaa yhden espresson - jota kutsutaan latte macchiato - tai pyytää ylimääräisen espressolaukauksen. Tärkeintä on kuitenkin se, että 20 prosenttia on kahvia.

← vanhempi postaus Uudemmat viestit →